• Het British Museum wil Griekse beeldhouwwerken van 2.500 jaar oud niet aan Griekenland teruggeven.
  • De beelden zijn aan het begin van de negentiende eeuw door een Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk naar Londen verscheept.
  • Griekenland werd in 1832 officieel onafhankelijk en probeert sindsdien vergeefs de beeldhouwwerken terug te krijgen.
  • De Grieken willen de beelden nu betrekken bij onderhandelingen over handelsrelaties tussen de EU en Londen.

Wat de Brexit al niet teweegbrengt. In Spanje is er discussie ontstaan over de status van Gibraltar, dat onder Britse soevereiniteit valt. En Griekenland krijgt een steuntje in de rug bij een kwestie rond de ontvreemding van oude beelden door een Britse lord in de negentiende eeuw.

Britse en Griekse media meldden dat de ‘Parthenon Marbels’ of de ‘Elgin Marbles‘ een punt van discussie kunnen worden, naar aanleiding van een passage in een ontwerpdocument van de EU bestemd voor onderhandelingen over de handel met Londen. Het toekomstige handelsakkoord zou onder meer moeten vastleggen dat “onwettig verwijderde culturele objecten worden teruggegeven aan het land van oorsprong.”

De passage lijkt te suggereren dat de Elgin Marbles onderdeel kunnen worden van een overeenkomst over de Brexit. Maar dat is nog niet zeker. Tegenover persbureau Bloomberg geeft een Griekse overheidsfunctionaris aan dat de controverse rond de Elgin Marbles een bilaterale zaak is.

Elgin Marbles: Britse Lord kaapte Grieks cultureel erfgoed weg

Aan het begin van de negentiende eeuw, toen Griekenland nog deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, wist de Britse Lord Thomas Bruce als ambassadeur van de Britse kroon een dealtje te sluiten met lokale, Ottomaanse ambtenaren.

Thomas Bruce kreeg toestemming om een serie beelden die bij het Parthenon hoorden, plus één van de zogenoemde kariatiden van het Erechteion, als ‘studiemateriaal’ mee te slepen maar Londen. De kariatiden zijn vrouwenbeelden die dienen als pilaren of pilasters in Griekse tempels.

Thomas Bruce was de zevende de graaf van Elgin en de beelden worden daarom aangeduid als de Elgin Marbles. Toen Lord Elgin in geldnood kwam verkocht hij de beelden aan de Britse regering. Het Britse parlement bepaalde toen specifiek dat het staatseigendom was.

De fragmenten van beeldhouwwerken en de kariatide gingen in 1816 naar het British Museum. Griekenland werd in 1832 officieel onafhankelijk en probeert sindsdien vergeefs de beeldhouwwerken terug te krijgen.

Griekenland stelt dat Lord Elgin de beelden simpelweg heeft gestolen en ziet de kwestie als een geval van imperialistische cultuurroof. Het Britse standpunt is tot nog toe geweest dat er een 'legaal' contract is gesloten met het Ottomaanse rijk.

Het British Museum peinst er niet over de zogenoemde Elgin Marbles aan Griekenland terug te geven. Dat stelde het beroemde museum afgelopen jaar al is een reactie op de oproep van Griekenland om de beeldhouwwerken terug te geven.

LEES OOK: Boris Johnson sorteert voor op een snoeiharde Brexit – daarmee gaat het VK eerder op Rusland lijken dan op Australië